Malzemeler:
- 1 portakalın kabuğu
- 250 gr pırasa
- 150 gr krema
- 4 yumurta sarısı
- Arındırılmış tereyağı
- 5 yaprak tarhun otu
- Beyaz sarap
- 1 adet soğan
- 1 dal taze kekik
- 1 adet defne yaprağı
- Tane karabiber
- İki adet fındık turbu
- 5-6 dal deniz börülcesi
- Sızma zeytinyağı (500 ml kadar)
Yapılışı:
- Somonları 125 gr'lık porsıyonlar haline getirin. Çelik bir kaba koyduğunuz
bolca zeytinyağının içine portakal kabuklarını atın ve 40 dereceye gelecek
kadar bir sıcaklığa getirin. Yağınız 40 dereceye geldiğinde porsiyonladığınız
somonlarınızı içine atın ve daha önceden 40 derecede ısıttığınız fırnınızın
içine koyarak pişmeye bırakın
- Somonları 125 gr'lık porsıyonlar haline getirin. Çelik bir kaba koyduğunuz
bolca zeytinyağının içine portakal kabuklarını atın ve 40 dereceye gelecek
kadar bir sıcaklığa getirin. Yağınız 40 dereceye geldiğinde porsiyonladığınız
somonlarınızı içine atın ve daha önceden 40 derecede ısıttığınız fırnınızın
içine koyarak pişmeye bırakın
- Pırasaları julyen (ince uzun çubuklar halinde) doğrayın, zeytinyağında 2
dk. soteledikte sonra kremanızı ekleyin. Tuzunu da ayarlayarak kremasını
çekene kadar düşük ateşte pişmeye bırakın
- Bir tencerede biraz su kaynatarak benmari hazırlığınızı yapın. Klarifiye
edilmiş (arındırılmış) tereyağının başka bir kapta ısıtın ama kaynatmayın.
Büyük bir kaseye 4 yumurtanın sarısını alın ve bu kabı kaynayan su
tenceresinin üzerine oturtun. Yumurta sarılarını devamlı olarak çırparak çok
az pişirin, sertleşmemesine dikkat edin. Isıttığınız tereyağı ve yumurtalar
eşit sıcaklığa geldiğinde tereyağının az az ekleyerek hızla karıştırın ve yağı
yumurta sarısına bağlayın (emülsifiye edin)
- 250 gr temizlenmiş somon fileto
- Aynı ada bir tavada beyaz şarap, kekik, defne yaprağı ve tane biberi
çektirin ve süzün. Sosunuz bağlandıktan ve sert bir akışkan kıvama geldikten
sonra benmariden alarak süzdüğünüz sıvıyı sosun üzerine ekleyin. En son
tarhun yapraklarını doğrayarak sosunuza katın, ılık bir yerde saklayın.
- Minik turpları çok ince dilimler halinde keserek bir kenara ayırın
- Benmari tenceresinde kaynayan suya deniz börülcelerini atın. Birkaç
dakika pişirdikten sonra rengi koyulaşmadan buzlu suya koyarak pişmesini
durdurun. Bu şekilde parlak yeşil rengini de korumuş olacaksınız.
- Somonları piştiğinde yağın içinden alın (Dışı pişmiş, içi de az pişmiş
ve nemli olmalı)
- Kremalı pırasayı ısıtın.
- Sosunuzu tabağın altına çekin, üzerine kremalı pırasayı yerleştirin. Bir
tarafına ısıttığınız deniz börülcelerini, diğer tarafına da turpları koyun.
- Son olarak pırasanın üzerine somonu da yerleştirerek servis edin.
Afiyet bal şeker olsun:))) |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder