26 Nisan 2014 Cumartesi

Gez-dolaş: Hollanda

Günaydınlar!:)
Cumartesi günü için farklı bir yazı yazalım dedim, değişik bir kültür, değişik bir mutfak tanıyalım dedim! Bugün Hollanda'nın yeni kralı Willem Alexander'ın doğum günüymüş. Bildiğiniz üzere kuzenim Hollanda'da yaşıyor ve sokakların çok güzel fotoğraflarını çekmiş! O nasıl bir kalabalık! O nasıl bir eğlenmektir! Bahane de hazır:) happy birthday Willem Alexander haha! Hadi Hollandayı tanıyalım!

Kültürel özellikleri
Hollanda dünyanın en yeşil ülkesi olarak biliniyor. Yemyeşil doğası, ülkenin her yerini parselleyen su kanalları ve özgür sosyo-politik yapısıyla farklı  bir ülkedir. Hollanda nüfusunun yaklaşık 1/3ünü farklı milletlere mensup (Surinam, Aruba ve Endonezya, Fas,Türkiye,Çin, Japonya) Hollanda vatandaşları oluşturmaktadır. Bundan dolayıdır ki Hollandalılar, insan haklarına oldukça saygı gösteren ve her tür ayrımcılığa karşı çıkan bir toplumdur. 
Hollandalıların neredeyse tamamına yakını oldukça iyi düzeyde Ingilizce konuşabilmektedirler.Bunun yanı sıra Almanca,Fransızca,Ispanyolca ve Italyanca en çok ögrenilen diger dillerin başında gelmektedir.
Hollandaca;Ingilizce,Almanca ve Fransızca’dan öğeler içeren telafuzu zor bir dildir.Eger Hollandaca ögrenecek bir kişi Ingilizce ve Almanca biliyorsa işinin oldukça kolay olacağı söylenebilir.

Yemek kültürü

Şehrin birçok yerine dağılmış, yaklaşık 755 restoran var. Amsterdam’a gelip de siyah biralardan içmeden, peynirlerinin ve ringa balığının tadına bakmadan sakın geri dönmeyin.
Amsterdam aslında bir kafe toplumudur. Restoranlar ve barlar da toplumsal hayatın canlı unsurları olarak bunu tamamlar. Restoranlar: çok salaş yerlerden, resmi ve lüks yerlere kadar değişebiliyor ve fiyatlar da buna bağlı olarak farklılık gösteriyor.
Hollanda mutfağının geleneksel yemekleri çok çeşitli değil. Ama yine de Amsterdam’da dışarıda yemek ; yolculuğunuzun en zevkli anlarından olabilir. Çünkü: elliden fazla ulusun kentte yaşadığı düşünülürse; Amsterdam restoranlarının da bu yöresel çeşitlilikten yararlandığı anlaşılır. Bu kentte, bir ay bile kalsanız, her gün farklı bir yemek yiyebilirsiniz. Böylece: yeni tatlar deneyerek, dünya mutfaklarından örnekler tadabilirsiniz. Güzel bir Arjantin et lokantasında, 30-40 euro hesap ödeyerek, güzel bir yemek yiyebilirsiniz. İlla ki, kendi damak tadım diyorsanız, burada bir çok Türk restoranı da bulabilirsiniz.
Geleneksel Hollanda yemekleri, mevsime bağlı olarak değişiyor. Yazları hafif yiyecekler, kışları ise doyurucu ve ağır yemekler olmak üzere, topraktan ya da denizden elde edilen ürünlere göre hazırlanıyor. Et yemekleri pek yaygın değil. Daha çok balık ve süt ürünleri etkin.
Öğünleri
Kahvaltıda: ontbijt, son derece doyurucu. Kahvaltıda genellikle şunlar bulunuyor: Jambon dilimleri ve peynir, çeşitli ekmekler, haşlanmış yumurta, sert ve sütlü kahve, reçel ya da bal.
Öğle yemeğinde: Fransız krep’inden biraz daha kalın “pannekoeken” tercih ediliyor. Bunlar: siparişiniz üzerine pişirilerek hazırlanıyor ve servis yapılıyor. Krepin üstüne: yumurta ve jambon gibi tuzlu ya da meyve, çikolata, krema gibi tatlı alabilirsiniz. Uitsmijer; çekici ve sevilen bir öğle yemeği olabilir. Ancak: kafelerden ziyade Hollanda evlerinde bulunur. Bir tarafı kızartılan ekmek, üzerine kızarmış yumurta ve bir dilim jambonla birlikte servis yapılıyor.
Broodjes, yani sandviç, inanılmayacak kadar çeşitli malzemelerle hazırlanıyor. Yöresel jambon ve Hollanda peynirleri kullanılıyor. Bu karışım tost (toastje) yapılırsa, çok lezzetli oluyor.

Frites, yani patates kızartması: günün her saatinde yenebiliyor. Patates kızartmasının satıldığı tezgahlar “plein” lerde ve sokak köşelerinde hemen gözünüze çarpacak. Patatesler kalın kesilir ve bir kaşık yoğun mayonez ile sıcak yenir ve çok lezzetlidir.
Kış yemekleri: insanın içini ısıtır ve çok doyurucudur. Bir kase “erwtensoep”, yani sosis parçalarıyla birlikte sunulan koyu bir bezelye çorbası var, yemeğe bu çorba ile başlamanızı öneririm. Yanında: yoğun ekmek ya da çavdar ekmeği sunuluyor. Bu bile, tek başına bir öğün olabilir. “Bruine bonen soep” ; temel çorbalardan biridir ve barbunya ile yapılır. Bunun arkasından: “stamppot”, yani patates püresi, sebze ve kalın dilimlenmiş, etten yapılan “hutspot” ya da tütsülenmiş sucuk, yani “worst” servis ediliyor. Patatesle birlikte pişirilen sebzelerden biri de “kale”, yani lahanadır.
Bu arada: eğer Hollandalı bir arkadaşınız ile yemeğe çıkarsanız, yemek sonunda hesabın size düşen payını ödemeniz gerekir, alışkanlıkları böyle:)
Meşhur: peynir çeşitleri
Peynir, genellikle kahvaltıda ve öğle yemeğinde yeniliyor. Hollanda’da üretilen ve dünya çapında tanınan peynirler, çeşitlidir. Gouda ve Edam, üretildiği kasabaların adını alır. Bu iki türü tanımak son derece kolaydır. İkisi de yuvarlak. Peynirlerin hava almamasını ve tazeliğini aylarca koruması için: kırmızı yada sarı mumla kaplanırlar. Peynirler: geleneksel olarak serin kilerlerde saklanır. Büyük bir peynir tekeri, bir ailenin haftalık tüketimini karşılamaya yeter.
Tatlılar
Hollandalılar, tatlıya pek düşkün değiller. Yine de pek çok kafe ve restoranların menüsünde: “appelkoeken” (elmalı kek) bulunur. Yalnız: daha önce söylediğim gibi bu kekleri yemenizi pek önermeyeceğim. Çünkü; söylenenlere göre, bu keklerde, şehirde tüketimi resmen serbest olan esrar karışımı bulunuyormuş. Bu bir söylenti, ama tercih sizin. Evet devam ediyoruz. Kafelerde, ayrıca: “stroopwafels”, yani akağaç şurubuna batırılmış gözleme ve “poffertjes” yani tereyağı ve şekerde kızartılmış küçük hamur parçalarını deneyebilirsiniz.
Bugün: kralın doğum günü: Koningsdag!
1890’dan, Kral Willem-Alexander’ın tahtı devraldığı 2013 yılına kadar Kraliçe Günü olarak kutlanan, Hollanda’nın en önemli bayramı Kral Günü’nü Amsterdam’da geçirerek tarihe tanıklık etmeye ne dersiniz?
Willem-Alexander’ın en görkemli doğum günü kutlaması ve ilk Kral Günü bu yıl gerçekleşecek.
27 Nisan’da tüm Hollandalılar ulusal renkleri olan turuncu kıyafetler ve ilginç performanslarla sokağa dökülecek. Dünyanın en ünlü müzelerinin yer aldığı Museumplein’dan şehrin merkezindeki tren istasyonuna kadar her yere, kralın doğum günü şerefine özel sahneler ve çadırlar kurulacak. Tepeden tırnağa turuncuya boyanan halk ve şehir, havanın kararmasıyla birlikte doğum günü kutlamalarına Kral Gecesi ile devam edecek; Şehrin tüm bar ve kulüplerinde bugüne özel etkinlikler düzenlenecek.

Görüşmek üzere!:)

Kaynak: geziyorum, forumdas, vikipedi, kuzenim:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder