5 Nisan 2014 Cumartesi

Mükemmel BBQ için öneriler!

Havalar iyice güzelleşiyor! Bu da demek oluyor ki mangal zamanı geldi!:) Bahçede mis gibi mangal yapmayı kim sevmez? Daha doğrusu eti kim sevmez? Hmm vejetaryenler sanırım..

Bahçeniz mi yok? Nerede BBQ yapacağım diye düşünüyorsanız bir parka ya da açık alana gidin, ama... gitmeden önce internetten güvenli ve yasaksız yerleri araştırın derim! Son anda mangal keyfiniz bozulmasın:)


Güvenli BBQ için öneriler:
- Mangalınızı açıklık bir yere yerleştirin
- Rüzgarlı havalarda asla mangal yapmayın
- Çabuk alev alabilecek kıyafet ve eşyalara dikkat edin
- Mangal için özel gereçler kullanın
- Mangal sırasında yanınızda bir kova su bulundurun (nolur, nolmaz?)
- Mangalın başından asla ayrılmayın
- Mangal söndükten sonra üzerine kum dökün

Kömür
İyi bir mangal keyfi yapabilmek için öncelikle yanları delikli ve sacı kaliteli bir mangalınızın olması gerekir. Kendi arzunuza göre yaptırdığınız özel mangal her zaman daha kullanışlı olur. Mangalı havalandırmak için kullanılacak boru, yellemek için yelpaze veya kalın karton keyifli bir mangal yapımında kullanılacak malzemeler arasındadır. Ancak en önemli malzeme de mangalın olmazsa olmazı iyi ve kaliteli kömürdür. Şu anda piyasada yerli ve ithal olmak üzere 2 ayrı kömür çeşidi mevcuttur. Rusya veya Bulgaristan'dan gelen ithal kömür diye adlandırılan kömür çeşidi kalın ve hafiftir. Yanarken etrafa kıvılcım saçar. Yanınca hemen kül olur. Bu kömürde pişen et pek lezzetli olmaz. Fakat bizim size önereceğimiz Çatalca'nın çevre köylerinde üretilen Çelik denilen yerli kömürdür. Bu kömür fazla kalın olmamakla birlikte, rengi parlak ve ağır olur, yandığında kömürün koru uzun süre dayanır, bu kömürle pişirilen etler daha lezzetli olur.


Etleri pişirirken
Mangalda köfte ve köfte türü ürünler pişirirken, köfteler ne kadar çok çevrilirse lezzeti o kadar iyi netice verir. Yalnız bu çevirme kesinlikle dengeli olmalı, bir taraf çok pişirilip diğer taraf az pişirilmemelidir. Köfteler fazla kurutulmamalı, hafif sulu bırakılmalıdır. 
Etler çatal ile çevrilmez !Mangalda pişirilen etin lezzetli olabilmesi için çevirme işlemi çatal yerine maşa ile yapılmalıdır. Çatalla çevrilen etlerin içindeki sular ateşe aktığı için, pişirdiğiniz et adeta ota dönüşür. Unutmayın ki, etin lezzetli olmasının en önemli unsuru içindeki suyu ile birlikte pişmesidir.




BBQ için malzemeler:
- Kömür
- Kibrit
- Et, tavuk, köfte vs.
- İçecekler
- Ekmek
- Salata
- Piknik örtüsü
- Soslar
- Tabak
- Çatal, bıçak
- Et çubuğu
- Bardaklar

Haydi BBQ yapmaya;))

Kanyak: korkmazmangalkomuru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder