25 Nisan 2014 Cuma

Kansızlığa iyi gelen besinler

En sık rastlanan sağlık sorunlarından biri kansızlık... Diğer adıyla anemi, vücutta demir eksiliğinden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Demir eksikliği sağlıksız ve yetersiz beslenmeden kaynaklanabileceği gibi kalıtsal sebeplerden dolayı da oluşabilir. En sık rastlanan anemi belirtileri arasında el ve ayaklarda üşüme, göz kararması, baş dönmesi gibi sağlık sorunları başı çekiyor. Kansızlık sorununa en iyi çözüm demir, folik asit ve B12 vitaminlerini almaktır. Ancak vitaminlere ek olarak bu vitaminleri içeren besin maddeleri tedaviye destek amaçlı tüketilebilir.

Karaciğer
Halk arasında en etkili kansızlık ilacı olarak bilinen besin karaciğerdir. Bunun sebebi karaciğerde yüksek oranda bulunan B12 ve demir vitaminleridir.

Isırgan otu
Yarım tatlı kaşığı doğranmış ısırgan otu, bir su bardağı kaynar su ile haşlanır ve bu su süzülür. Günde 3-4 kere içilen bu formülün kan yapıcı özelliği vardır.

Keçiboynuzu
Keçiboynuzu, çok kuvvetli bir demir kaynağıdır. Özellikle keçiboynuzu pekmezini günde 2-3 tatlı kaşığı tüketmek, kadınlarda görülen kansızlığın tedavisinde büyük rol oynar.

Dut ve Üzüm
Özellikle kara üzüm ve kara dut, hem B12 hem de demir açısından zengindirler. Anemi hastalarının her gün bu meyveleri bolca tüketmesi faydalıdır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Ispanak ve brokoli gibi koyu yeşil sebzelerde bulunan folik asit miktarı oldukça yüksektir. Ayrıca bu sebzeler yüksek oranda demir içerir.

Uskumru balığı
100 gr uskumru balığında yüksek oranda B12 vitamini bulunmaktadır. Uskumru balığı dışında somon ve sardalye balıkları da kansızlığa iyi geliyor.


Kaynak: pembeseker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder