24 Mayıs 2014 Cumartesi

Yorgunluğun sebepleri

Hal hatır sorduğumuzda hemen herkesten "Çok yorgunum" cümlesini duyuyoruz. Hatta çoğunlukla bu cümleyi çevremizdekilere biz sarf ediyoruz. Peki, hem kendimizde hem de çevremizde baş gösteren bu yorgunluk sorunun sebebi neler olabilir? Yorgunluğun temel sebeplerini ve yorgunlukla savaşmanın yollarını sizler için yazdık.


Demir eksikliği
İnsan vücudu her gün 18 mg demir almak zorundadır. Eğer bu miktarı alamıyorsanız vücudunuzda bir takım aksaklıkların çıkması olasıdır, çünkü düşük demir seviyesi kansızlığa sebep olur ve bitkinlik yaratır. Çözüm için, basit bir kan testi yaptırmanız ve demir eksikliğini tamamlayıcı demir ilaçlarından edinmeniz gerekebilir.

Susuzluk
Eğer yeterince su içmiyorsanız konsantrasyon güçlüğü, kafada ağırlık hissi ve düşünmede yavaşlık gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Kendinizi yorgun hissettiğinizde kahveye çaya ya da yemeğe yönelmek yerine 1-2 bardak su içmeyi deneyebilirsiniz.

Aşırı spor yapmak
Eğer ara vermeden yoğun bir şekilde spor yapıyorsanız, vücudunuz daha fazla kortizol üretmeye başlar ve terleme süreci uzar. Bu da yorgun hissetmenize sebep olur. Aralıksız spor yapmak yerine, aralıklarla egzersiz yapabilir ve böylece kortizol seviyenizi dengede tutabilirsiniz.
Elektronik aletler
Uyumadan önce cep telefonunuzu ve mavi ışık saçan bütün cihazları kapattığınızdan emin olun. Bu cihazlar uyku hormonu olan melatoninin üretilmesini engeller. Melatonin azalması ise yorgunluk ve bitkinliğe sebep olur. En azından uyumadan önce mutlaka telefonunuzu kapatmaya çalışın.

İlaçlar
Hemen hemen her ilacın yan etkisi olduğunu unutmayın. Özellikle migren, tansiyon ve antidepresan ilaçlarının enerji düşürücü yan etkileri bulunmaktadır. İlacı almadan farklı alternatifler için doktorunuzla görüşebilirsiniz. İlacı mutlaka almak zorundaysanız, ilacı  yatmadan önce içerek enerji düşüklüğünden bir nebze de olsa kaçınmış olursunuz.


Kaynak: pembeseker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder