Uzmanlar, günde alınan tuz
miktarını 15 gram civarında olduğunu ve alınması gereken miktarın 5 gram ile
sınırlanması gerektiğini ekliyorlar. Bu kadar tuz alımına sebep olarak, tuzu
kendi yemeklerimize katmamızın dışında, restoran ve kafe gibi mekanlarda yemeklerin
içine atılan yüksek miktarlı tuz oranları gösteriliyor. Günlük alınan tuz
miktarının 5 grama düşürülmesi kan basıncının düşmesine ve tansiyonun kontrol
altına alınmasını sağlıyor. Peki, bu kadar alıştığımız tuzu nasıl en aza
indirebiliriz?
1- Konserve ve turşularda yüksek miktarda tuz bulunur. Bu gibi besinleri
tüketmekten kaçınmanız ya da tüketimini en aza indirmeniz gerekiyor.
2- Ekmeklerde ciddi
oranda tuz var. Bunun için tuzsuz ekmek kullanımı öneriliyor. Aynı şekilde
peynir satın alırken de tuzsuz peynir almaya çalışın.
3- Sırf alıştığınızdan
yemeğin tadına bile bakmadan tuz eklediğiniz oluyor mu? Bu alışkanlığınızı
değiştirmeye çalışın ve yemeklerin önce tadına bakın.
4- Kuru baharatları
yemeklere lezzet vermesi için kullanabilirsiniz. Nane, kekik ve pul biber
yemeklere lezzet katar. Aynı zamanda sirke ve limonu da tat verici olarak
kullanabilirsiniz.
5- Marketten alışveriş
yaparken, gıdaların üzerindeki etiketleri okuyun. Besin değerlerindeki tuz
miktarlarına dikkat edin.
6- Dışarıda yemek
yerken seçici olun ve yemeklere tuz katılıp katılmadığını sorun. Diyet menüsü
olan mekanları tercih etmek hayatınızı kolaylaştırabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder